KARMIMY  NATURĄ

Produkty wytwarzane z kurczaka, wzbogacone o naturalne przyprawy oraz warzywa.

Kiełbasa swojska drobiowa na warzywnym ratatuj z kolendrą

Idealna propozycja na lunch

Składniki potrawy:

  • Kiełbasa swojska drobiowa Kokogood wędzona drewnem olchowym – 200g
  • Zielona kolendra – 1 doniczka
  • Bakłażan średniej wielkości – 1 sztuka
  • Cukinia średniej wielkości – 1 sztuka
  • Papryka zielona słodka – 1 sztuka
  • Papryka czerwona słodka – 1 sztuka
  • Papryka żółta słodka – 1 sztuka
  • Cebula czerwona – 3 sztuki
  • Czosnek – 3 ząbki
  • Pomidory w puszce – 1 puszka
  • Sól, pieprz
  • Masło – 2 łyżki
  • Oliwa z oliwek – 20 ml

Przygotowanie potrawy:

Bakłażana i cukinię pokrój w dużą kostkę, posyp delikatnie solą, przełóż do miski i odstaw na ok. 20 minut aż puszczą soki. Następnie zlej soki, opłukaj warzywa i delikatnie odciśnij. W ten sposób warzywa pozbawione zostaną goryczy.

Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na maśle z oliwą do uzyskania złotego koloru, a następnie dodaj paprykę. Po paru minutach dorzuć bakłażana i cukinię. Po ok. 20 minutach dodaj pomidory i duś, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Dodaj czosnek, dopraw solą i pieprzem według uznania.

W trakcie duszenia warzyw, pokrój kiełbasę w plastry i podsmaż na lekki brązowy kolor nie przypalając. Usmażoną kiełbasę dodaj do warzyw, wsyp posiekaną świeżą kolendrę i całość przemieszaj. Nakładając na talerze ozdób jeszcze listkami kolendry.