KARMIMY NATURĄ
Produkty wytwarzane z kurczaka, wzbogacone o naturalne przyprawy oraz warzywa.
Kiełbasa swojska drobiowa na warzywnym ratatuj z kolendrą
Idealna propozycja na lunch
Składniki potrawy:
- Kiełbasa swojska drobiowa Kokogood wędzona drewnem olchowym – 200g
- Zielona kolendra – 1 doniczka
- Bakłażan średniej wielkości – 1 sztuka
- Cukinia średniej wielkości – 1 sztuka
- Papryka zielona słodka – 1 sztuka
- Papryka czerwona słodka – 1 sztuka
- Papryka żółta słodka – 1 sztuka
- Cebula czerwona – 3 sztuki
- Czosnek – 3 ząbki
- Pomidory w puszce – 1 puszka
- Sól, pieprz
- Masło – 2 łyżki
- Oliwa z oliwek – 20 ml
Przygotowanie potrawy:
Bakłażana i cukinię pokrój w dużą kostkę, posyp delikatnie solą, przełóż do miski i odstaw na ok. 20 minut aż puszczą soki. Następnie zlej soki, opłukaj warzywa i delikatnie odciśnij. W ten sposób warzywa pozbawione zostaną goryczy.
Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na maśle z oliwą do uzyskania złotego koloru, a następnie dodaj paprykę. Po paru minutach dorzuć bakłażana i cukinię. Po ok. 20 minutach dodaj pomidory i duś, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Dodaj czosnek, dopraw solą i pieprzem według uznania.
W trakcie duszenia warzyw, pokrój kiełbasę w plastry i podsmaż na lekki brązowy kolor nie przypalając. Usmażoną kiełbasę dodaj do warzyw, wsyp posiekaną świeżą kolendrę i całość przemieszaj. Nakładając na talerze ozdób jeszcze listkami kolendry.